Történetünk

Tolnán a rendszerváltást követően indult meg az egykori legénységi laktanya épületek felújítása. Az Európai Uniós támogatásoknak és pályázatoknak köszönhetően ez a folyamat még nagyobb lendületet vett. A korábbi Lovarda épületének átalakításával 2007. április 1-jén Bezerédj Pál Sport- és Szabadidőközpont névvel egy új több funkciós sportcsarnok és művelődési ház nyitotta meg a kapuit. A névválasztás Bezerédj Pál grófnak állított emléket, aki főszerepet vállalt a hazai selyemhernyó-tenyésztés és selyemfonás meghonosításában. Az ő kezdeményezésére kezdte meg működését 1898-ban Tolna város első üzemi méretű könnyűipari vállalkozása, a Selyemgyár. 2008-ban a korábbi közművelődési, valamint sport és szabadidős létesítmények felölelésével Bezerédj Pál Szabadidőközpont és Könyvtár név alatt a szervezet szerepköre könyvtári szolgáltatásokkal is kibővült. 2016 januárjától viseli a létesítmény a Tolnai Kulturális Központ és Könyvtár nevet, amely egyrészt megkönnyíti az intézmény azonosíthatóságát, valamint jobban tükrözi Tolna városához való kötődését.

A létesítmény legfőbb előnye a több funkciós működtethetőségben rejlik, ez teszi képessé az intézményt teljes körű közművelődési, sport és múzeumi feladatok ellátására. Ezek közé tartozik többek között a kulturális értékek közvetítése, helyi hagyományok ápolása, különböző művészeti ágak megismertetése, városi nagyrendezvények és szabadidős tevékenységek szervezése, a mozgáskultúra fejlesztése, helyi közösségek teremtése, az iskolán kívüli oktatás és ismeretterjesztés, az információadás, valamint a könyvtári szolgáltatások nyújtása. Mindezen funkciók betöltéséhez több telephely áll rendelkezésünkre.

Nagy befogadóképességű sportcsarnokunkat a gimnázium, különféle sportegyesületek és szabadidős társaságok veszik igénybe. Saját szervezésben asszonytornát, röpisulit is kínálunk. A csarnok sportrendezvények lebonyolításán kívül konferenciák, értekezletek, bálok, szalagavatók, ünnepségek és esküvők megtartására is tökéletes helyszín. A korszerű világítástechnikával és hangosítással ellátott színpadnak köszönhetően a csarnokrész színházi előadások befogadására is alkalmas. Az időközben felszerelt térelválasztó függöny lehetővé teszi egy időben akár több program lebonyolítását is, illetve nagymértékben javítja a koncertek, színpadi előadások akusztikáját.

Külön erre a célra kialakított közösségi színtereink állandó helyszínt adnak zömmel képzőművészeti kiállításoknak. Kiállítótereinkkel a tehetséggondozást szem előtt tartva lehetőséget teremtünk a helyi szinten meghirdetett rajzpályázatok alkotásainak bemutatására is.

Előadó- és klubtermeink konferenciákra, bemutatókra, próbákra, tréningekre, baráti összejövetelekre egyaránt alkalmasak.

Városunk civil szervezeteinek működését szintén a telephelyeink közé tartozó Civilházak hivatottak segíteni.

A Térségi Tudástár egy, a „MAG-Ház” tematikájához kötődően kialakított szakkönyvtár, mely a csoportos iskolai látogatások során tanult/ átélt élmények feldolgozásának tere is egyben.

A több mint 30.000 dokumentummal (köztük komoly helytörténeti anyaggal) rendelkező felnőtt- és gyermek-könyvtárunkban olvasóterem és számítógépek várják a látogatókat, emellett CD-k, DVD-k, diafilmek és kották is megtalálhatók. Szabadpolcos állományunk tolószékkel is könnyen megközelíthető.

Köszönjük, hogy elkísért bennünket virtuális sétánkon, reméljük, hamarosan vendégül láthatjuk intézményünkben egy viszontlátásra!

VISZONTLÁTÁSRA!